Thursday, January 06, 2011

Kelayakan Pinjaman Perumahan Terkini 2011

Alhamdulillah...masa bajet hari tu PM umum Kenaikan Pinjaman Perumahan untuk kakitangan Kerajaan berkuatkuasa 2011..ha so da keluar pun pekeliling..alhamdulillah...naik sikit..thanks PM sebab prihatin dengan harga rumah sekarang yang agak mahal...so korang da boleh beli rumah...survey-survey..
nak tengok kelayakan nya boleh ke website Bahagian Pinjaman Perumahan semua details dan kelayakan ada kat situ

TARIKH BERKUATKUASA MULAI JANUARI 2011

Bil
Gaji Bulanan Hakiki
(RM)
Kelayakan Pinjaman
(RM)
1.         
6,500 dan ke atas
450,000
2.         
5,500 ke 6,499

420,000

3.         

4,500 ke 5,499

400,000

4.         

3,500 ke 4,499

380,000

5.         
3,000 ke 3,499

320,000

6.         
2,500 ke 2,999

280,000

7.         
2,000 ke 2,499

255,000

8.         
1,500 ke 1,999

205,000

9.         
1,200 ke 1,499

168,000

10.      
1,000 ke 1,199

130,000

11.      
800 ke 999

105,000

12.      
799 dan ke bawah

80,000


p/s: i pun tengah survey-survey ikut kelayakan i...if combined loan besar la sikit rumahnya..tapi haish..sian lak if dua-dua ada potongan kan..?takut tak tercover...so tunggu dan lihat..
Ya Allah Permudahkan Urusan Ku...Amin

1 comment:

Ida WaHiDa YuNus said...

pada aku la kan..kalo combined loan pon tapi utk keselesaan apa salahnye. lagi2 korang berdua lom pon beli umah..potonganyer nanti pon akan balance tak silap aku..kalo aku bab eset ni tak berkira sgt..janji utk keselesaan kita..yg penting pandai2 manage..makin lama rumah makin mahal woo..

Followers

Popular Posts