Friday, October 29, 2010

29 october 2009 ~Happy 1st Birthday Haifa Rania

eh da setahun da? wah kejap je kan...hurm da besar da anak dara ai ni...ekekek..
Haifa Rania..owh nama seindah itu yang papa pilih kan...hahaha..actually mama meroyan nama Rania sebab mama admirer ngan Permaisuri Jordan yang bernama Rania jugak...so mama cakap papa..1st name u pilih la..tapi makesure ada nama RANIA di belakang..tapi huruf paling depan mama tak starting huruf yg last-last..sebab mama nak nanti bila dalam dewan exam adik duduk depan...so papa pilih Haifa bermaksud ramping dan genit..wah memang ramping pun kang..ekekek..hurm Haifa Rania yang membawa makna
Haifa=Perempuan yg langsing
Rania=Kesukaan, kesenangan
mama pilih nama pun bukan berdasarkan sebab suka or nak glamour..tapi kerana makna..langsing supaya nia tak debab cam mama dia..ekeke...pastu biar sentiasa menjadi kesukaan dan kesenangan semua orang.. semua orang sayang adik..tu yang mama perhatikan.. orang di sekeliling kita sayang adik...tapi adik kena ingat taw..tak semua orang akan suka kan adik..so anggap la mereka cuma picisan dugaan dalam hidup adik...yang paling penting..mama dan papa sentiasa ada di sisi adik walau apa pun terjadi sehingga maut memisahkan kita...

adik ingat tak?
masa mengandungkan adik macam-macam pengalaman..ekekeke..before tahu pregnant ok je..takde la morning sickness ke hape kan..tapi badan mula rasa tak best je..wat la UPT...beli kat farmasi guardian kat rumah tu.. test..tanpa berlengah terus menjengah ke line 2..alamak...terus kelu tak terkata... hurm..nak lompat ke? eh...nak nangis ke? ke nak gelak? hanya papa dan opah je tahu...mama tiba-tiba rasa cam tak bersedia..owh..tapi rasa nak jugak baby...so? mama redha..rezeki awal..allah permudahkan semua urusan mama...tak perlu memohon allah da bagi..mungkin allah nak duga dan sayangkan mama...so mama tetap terima... selepas tu g klinik doc ina..ehehehe..pun sama..trus amik refer letter untuk mama..so semua appoinment mama after that dekat HUKM..alhamdulillah..mudah sikit...

adik ingat tak?
adik banyak menguji mama semasa adik dalam perut..hahaha..hampir 2bulan mama melepek atas katil..morning sickness takde..cuma bila balik keje mama akan terus menuju ke katil..TIDO!!! hahaha..makan tak lalu...asyik muntah je..makan roti ngan air milo..pastu request bebukan la..bukan benda pelik pun..cuma tetiba teringat nak minum air fresh orange..pastu sirap bandung...ice cream sangat la menjadi kegemaran..mama ingat lagi kalau makan berlebihan..memang tak kan sempat la nk berlari ke toilet..pasti terus je keluar semua isi yang ada..hahaha..lawak nya...sampaikan memang papa spare kan plastik untuk mama...mama syukur papa sabar melayan karenah mama... eh adik..yang paling best benda pertama yang adik nak makan tanpa muntahkan isinya ialah "CHARKOAYTEAW MALI'S CORNER"..very yummy

adik ingat tak?
selepas mama da hilang penyakit muntah-muntah..papa excited nak beli maternity wear for mama..even mama cakap tak payah la..membazir..balik keje terus g beli tau..kat jj maluri...pastu mayb mama tired gile.. soknya mama datang keje ngan baju@uniform baru..ehehehe...pagi tu mama keluar je dari bilik g tempat kawan mama nama "acik ani" tetiba mama rasa ada benda mengalir..eh..mama diamkan lagi..tiba-tiba benda mengalir keluar dengan laju..alamak..mama terus cakap ngan kawan mama "eh nape ada rasa cam benda meleleh" bila mama selak..rupa-rupanya keluar ada darah keluar..ya allah banyak nya...terus berlari ke toilet..hihihi
kecoh dekat dalam opis pasal mama leacking..sian mama taw...semua sayang adik..semua bantu mama...dorang paggil Medical assistant untuk bawak mama ke klinik..hahaha..malu la..malu sebab kena naik wildchair...mama cakap "its ok..sy still bleh berjalan" ceh mama pura-pura gagah tahu..alah tak sakit pun..serius tak sakit taw..cuma cuak sebab kuar darah..tu je..MA cakap..eh takpe..duduk la..kami tolak..ahahaha..sengal hocayy...pastu mereka tolak mama..turun je kat bawah opis..tiba-tiba mama tengok ada strecher..alamak..cuak da ni.." eh nak wat pe mende ni" MA tu cakap..ingat u pengsan..so kami standby la..hahaha...lawak kan..nasib mama ok..cuba adik bayangkan..mama kena baring atas tu..pastu deme tolak sampai kat klinik..tu pengalaman paling manis n kelakar sekali.

adik ingat tak?
pastu mama duduk wad hampir 1minggu..doc punya ayat sangat menyakitkan hati..dia cakap "mayb ada infection..tapi tak tahu area mane..mayb ketuban mama pecah..tapi biasa dia akan seal blk dengan sendiri..or if still keluar air..dia anggap mama gugur.." ha? alamak..eh mane leh..saya sayang baby saya..camne doktor leh senang hati nak cakap camtu..mama doa tau..sebab mama sayang adik..mama ingat masa kt klinik "acik ani" teman mama untill papa sampai..mama gagah je..tak nangis pun...sekali bila mama tengok papa sampai terus nangis teresak-esak..hihihi..tak malu la nangis depan orang..sekarang time menulis ni pun air mata mama bergenang lagi.tiap-tiap malam nangis sebab rindu kan papa..hahaha..nak balik suh papa jaga mama kat rumah..pastu mama pujuk adik..suh jangan nakal-nakal kat dalam perut..tapi..untill now tak tahu punca apa..no infection...!! xpe la..dugaan tu mama telan demi adik..

adik ingat tak?
pas mama discharge..segala penyakit da takde...cuma ada satu je lagi masalah...aidk ni suka duduk kat bawah..cam da tak sabar nak keluar...hikhikhik..jenuh mama..every 2weeks nenek yang mama panggil ibu mesti datang...pujuk-pujuk adik..urut-urut adik..selawatkan untuk adik..adik ingat tak? nanti if nenek panjang umur lagi..adik da besar jangan lupa jasa nenek ye...nenek jaga mama dan adik sampai adik lahir..mama tahu nenek sayang adik..adik ingat tak?

adik ingat tak?
adik selalu ikut mama g class..mama tengah final sem masa saratkan adik..mama selalu cakap kat adik..nanti keluar adik belajar pandai-pandai taw..jangan macam mama bawak perut g class...time mama belajar mathematic..mama selalu cakap..nanti adik besar mesti pandai mathematics...hikhikhik..sebab mama paling tak suka subject calculation..

adik ingat tak?
mama da nak dekat exam..time exam adalah tarikh due untuk lahirkan adik..11|11|09..hari tu mama ada last paper exam...alamak..camne ni? mama risau..mama takut time dalam dewan exam mama sakit perut..so mama pujuk adik..mama siap bagi tarikh..if adik nak keluar..keluar la tarikh ni...iaitu sehari after semua paper exam..termasuk la 29|10|09...akhirnya adik deliver 29|10|09..ikut cakap mama....anak mama tak degil..

adik ingat tak?
sehari before adik menjengah ke dunia ni..mama exam...hihihi..pas exam papa bawak mama ke ikea..sebab mama nak beli wardrobe box untuk adik..bukan takde kat tempat lain..tapi mama nak jenis itu jugak..tapi sayang tak jumpa..hahaha..time tu da sakit sikit-sikit...tapi mama kan kuat..mama tahan..terus ajak papa balik...balik tu mama masih lagi membaca nota..masih lagi menyelak buku untuk exam...tapi mama tak senang duduk..nak baring apatah lagi..duduk menyandar sahaja..malam tu tak tido sangat...sebab sakit..pastu 29|10|09 mama cakap kat papa..taknak g keje...sebab sakit..papa pun diam..dia siap-siap g keje...tapi tak jadi g..sebab dia cakap if mama sakit..sapa yang nak bawak g hukm...atok keje jugak..da kol 10 pagi..opah cam tak senang tengok mama cam tahan sakit..opah suh g hukm..argh..kalau mama g..tapi pintu dan jalan keluar belum terbuka mesti mama kena duduk wad..camne mama nak study kan? so g klinik baru kat tepi rumah opah...wat scoope..pergh..doc tu cakap..jangan berlengah lagi..sila terus ke klinik...sudah buka 3cm..erk? alamak..neves gile..eheheh..papa memang da siap kemaskan barang mama dan adik dalam beg..semua papa sediakan...so balik rumah mama just bersiap sedia..papa amik beg..cakap ngan opah nak g HUKM..tapi menyinggah untuk shoping lastminit di jj maluri serta makan PIZZAHUT dan spagheti..kihkihkihki..mama nak makan jugak..nanti mama kena pantang..tak leh makan..

sampai hukm..terus ke klinik..pastu dipecahkan kantung air ketuban..dimasukkan ke stage 1..2jam jugak la mama kat situ..tapi mama sakit sikit-sikit je..sayang anak mama..sebab dia memang sayang mama..tak bagi mama rasa sakit pun kan..pastu kol 4 terus ditolak ke labour room..alamak..papa teman mama sepanjang dalam labour room...sakit jugak..tapi sikit-sikit..mama still kuat nak tahan..mama borak-borak ngan papa..gelak-gelak..gurau-gurau..pastu asyik tanya papa "camne sakit nak beranak?" hahaha..cam la papa ada experience kan? tapi papa cakap sakit cam nak b.o..tapi lagi kuat..papa tanya kat kawan-kawan dia la tu..sakit lagi..makin kerap..tapi mama leh tahan..argh..mama ni asyik tahan je kan..abis da mama leh tahan sakit tu...watpe mama nk teran-teran..ahahha..lawak la..pastu papa bagi mama minum air masak..papa baca surah ape tah..ye la..opah tak sempat nak wat air selusuh..apa yang mama ada..hanya air zam-zam serta air masak..selain kurma dan kismis dari Mekah yang diberikan orang..tiba-tiba datang Houseman nak check bukaan..dia cakap 6cm..tapi doc tak puas hati..mama ingat lagi nama doc tu..doc Anizah..kaka ipar opismate mama...dia cakap..eh ini bukan 6cm..ni da 10cm..u tak nampak je baby nye rambut tu..da nak keluar..hihihi lawak la pulak..dia suh mama push..camne mama nak push..mama tak sakit..jenuh jugak la sampai ada sorang nurse disuruh pegang perut untuk rasa contaction nya..hahaha..pastu suh je mama push..tapi tak jalan gak..papa cakap "if keluar lepas maghrib..malam jumaat..bagus jugak" papa leh request cenggitu..seperti biasa..anak yang mendengar kata..pas je azam maghrib..adik lahir..mama teran je la walau tak sakit kan..pelik kan? doc anizah tnya papa "eh wife u ni memang kuat tahan sakit ke? pelik dia tengok mama..orang da terjerit-jerit tahan sakit..bila mama dengar komen dia tu..terus mama gelak..hahaha...mama syukur papa sentiasa di sisi bagi semangat suruh push..best nya saat tu..

mungkin allah permudahkan urusan mama..banyak dugaan masa mengandungkan adik..kena maki..kena tengking..tapi bukan papa yang buat mama..orang lain..tabah je mama semasa pregnant kan adik..dugaan mama besar semasa mengandungkan adik..tapi melahirkan adik adalah perkara paling mudah mama lalui..tak macam yang mama tengok dalam tv tu..hihihi

bibir adik yang merah..
permata hati mama+papa

 
sebaik dilahirkan..papa tak berani amik gambar takut doctor marah..hihihi..pakai hp cam je


so pada 29|10|09 jam 7.27pm lahirlah HAIFA RANIA..dengan berat 2.57kg serta tinggi 49cm..sangat chumel..sayang adik...biar la orang nak cakap adik tak chumel ke ape..janji adik tetap chumel di mata mama dan papa

6 comments:

touchmyheart said...

Happy birthday Rania...cpt besar, jd ank yg baik & penyejuk hati mama ya sayang...tahniah yanti...sy faham keseronokan awk...hehehe...

mizzanum said...

hepi b'dey kaka nia... :-)

K.I.N.A said...

merahnye nia..comelnye..hepi bday nia..

CHeNTa HaTi... said...

panjang tol kisahnya yer.. heheheh
ko time peknen cpat touching yer..(btol x aku eja) heheh sama cam aku taw....

neway....hepy bufday nia...cpat2 besar taw....

Mama Rania said...

anum : tq...
atie: wakakak....mmg tacing la..
wegh ko spell dgn btul..wakakaka
kina : merah yea..bru lahir..

CHeNTa HaTi... said...

besala.... english aku xpenah nya dpt A... hahaha

Followers

Popular Posts