Saturday, October 18, 2014

Pengendalian Makanan

INFO DARI KURSUS PENGENDALIAN MAKANAN:
Sayuran yg dimakan mentah cth taugeh..daun kesum..daun serai wangi dll yg dibuat ulam...yakni tdk dimasak..perlu direndam dgn air garam terlebih dahulu utk mgelakkan drpd jgkitan virus e.coli
 Petua beli ayam segar
bli ayam pd waktu pagi krn bakteria pd ayam masih sedikit...kalo bli pd waktu t.hari..pastikan balik ke rumah terus cuci n masukkn ke dlm peti sejuk beku...sblm dimasak..ini utk matikn bakteria...masak ayam dgn sempurna...kalo x cukup masak..bakteria x mati n akn aktif semula bila mknn itu sejuk
 Panaskn mknn setelah sejuk..jgn mkn maknan yg telah sejuk selama lebih 4 jam...perlu dipanaskn smpai mendidih
 Elakkan letak senduk nasi dlm periuk kerana pemegang senduk mgkin ade bakteria dr peluh ditangan kita...
 Elakkan telur separuh masak sbb mngandungi bnyk bakteria yg boleh mnyebabkn demam panas dn kekejangan otak
 Pastikn telur dibasuh sblm digunakan
 Mknn sejuk beku spt nuget...ayam..daging burger perlu di goreng terus slps dkluarkn dr peti sejuk beku...jgn biar mknn berada pd suhu bilik..krn mngundang bakteria...pastikn goreng dlm mnyk yg betul2 panas
 Pastikan tukang masak bersih sms memasak sb 95% pnyakit brjgkit dlm rumah berpunca dr tukang masak....tu sb org berniaga kna amik suntikan vaksin...utk elak djgkiti pnyakit dan mnyebarkn kpd org lain
 Pastikn mknn n minumn dlm tin di basuh dahulu sblm digunakan utkelakkn kncing tikus
 Jika mkn dikedai..pastikan basuh or lap sudu yg nk dgunakan terlebih dahulu...jgn gnakan sabun tongkol yg disediakn kedai mkn...sebaiknya gunakan pencuci cecair or x salah kalo bw kemana2 pencuci tgn bersama kita..skrg bnyk pnyskit brjgkit brpunca dr mknn...
 Khasnya ayam golek..pastikn ayam tu panas...jgn bli kaloayam dh sejuk or yg dh siap potong...
 Pastikan papan pncincang ayam drpd plastik...kalo kayu jgn mkn sb serbuk kayu mgkin melekat pd ayam n daging yg dicincang
 Pastikn mknn yg dibungkus dgn polisterin perlu dilapikkan dgn plastik utk elakkan pengaktif sel2 kanser yg terdpt pd polisterin
*dh bc, sila share dgn grup lain.


Ok... ni sharing dapat dari fb terus copy masuk dlm blog ni supaya jadi notes kat diri sendiri dan orang lain..
memang diri sendiri pon xalert sebenarnya
contoh bawak hand sanitizer kehulu ke hilir sudahnya masa mkn tak ingat nak pakai...
yang potong ayam pakai papan kayu tu memang setuju sangat.. sebab susah nak buang kayu2 tu.. kalau ayam susah daging apatah lagi..pernah je cakap dekat mak.. Lim (penjual ikan) tu takda bajet ke nak beli papan plastik? meh akak nak beli kan.. mak gelak je.. hahaha 
ok for now memang risau sebenarnya nak beli dalam polisterine..tapi memang hampir semua kedai pakai kot... pastu kalau kita minta bungkus susah juga kan nak suruh dia lapik dulu dengan plastik bagai..

makan sejuk beku? ada orang letak kat luar dalam 5 minit dulu konon mcm defrost la.. aku pun sama.. sebab kalau goreng takut belah dalam tak masak..belah luar dah rentung dulu

makanan sejuk? memang selalu panas kan dulu juga.. tapi kalau berkuah..hope lepas ni semua la kena buat camtu.. masuk oven je la.. huhuhu

untuk basuh-basuh sayur, ayam, buah semua saya akan guna basic-H shaklee.. rasa lebih konpident.. ni kalau aku yang masak la..kalau mak.. hurmm.. so kena make sure ulam-ulam pon buat benda yang sama..

No comments:

Followers

Popular Posts