Thursday, August 11, 2011

Mungkinkah Ramadhan ini Ramadhan Terakhir

lama xupdate entry...tergerak hati nak share email yang saya dapat dari seorang sahabat cyber ni..owh takut..terasa kerdil nye saya...ciput sungguh amalan saya...mungkin di mata allah saya umat yang paling halus amalannya sehalus kuman..teringatkah kita tentang ramalan saintis barat yang dunia akan berakhir pada 2012?
bukan untuk menakutkan anda semua..tapi untuk sama-sama kita perbaiki diri sendiri menghadapi hari itu...
teringatkan rania yang masih kecil..rasa nak menangis...mengumpul semula amalan yang kurang selepas 27 tahun 4 bulan hidup di muka bumi ini..sempatkah saya? 2012 sudah xlama...jika ia benar berlaku..Kiamat sudah pasti cuma tak tahu bila..hanya ALLAH S.W.T yang maha mengetahui..

sedutan dari email yang saya terima : 


Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012... 1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat.  >>>>>>>benarkah?? Sy xjumpa lg kalender islam taun dpn.
Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini.
 Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj. (Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi ) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akan berlaku pada 2012?? Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui..
Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah..
Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis)

1 comment:

mrs.syediz said...

salam.
awak,slmt berpuasa. saya google cane nk dpt membership GAP, terjumpa blog awak ni. so boleh pakai i.d awak je eh? yg mana 1 i.d nye, no ke nama? email saya pink[dot]violett[at]gmail[dot]com
tqvm!

Followers

Popular Posts