Monday, January 03, 2011

Syukur

hurm..just nak cite sikit..bukan la saya ni backup Government tau..
saya pun rakyat biasa..bukan fanatik..
terpanggil nak buat n3 ni sebab terbaca dalam fb ada seorang friend kondem gov..
eheheh..punca psl perbelanjaan melampau untuk 1prog melibatkan pelawat luar negara
juta-juta jugak la kan..
so semua orang marah..sangat marah hocay sebab rasa membazir...
eh saya pun marah bila baca figure juta-juta..
kawan saya cakap.."kerajaan takda duit tapi berbelanja besar..baik bagi bonus kat kakitangan kerajaan"
pelik kan? gov memang tak bagi bonus..tapi bagi bantuan kewangan..1st masa raya..2nd masa disember untuk bantu anak sekolah..tak syukur ke?
adakah kita mengharapkan bonus 4 5 bulan gaji?perlu diingat servis di Kerajaan adalah memberikan perkhidmatan..
bukan mencari keuntungan..so cuba kira..berapa banyak kakitangan kerajaan kat negara ni..?giler ramai..tambah tolak darab bahagi berbillion2 kan?ehehehe... lain la kalau kita keje 3 4ratus orang je..
saya jeles gak dengar orang keje TNB dapat bonus 4bulan..amik ko..gile banyak bonus korang..jangan tipu..
tapi nak dapat bonus yang banyak pun berdasarkan pencapaian prestasi korang taw..so kalau prestasi teruk tak dapat der bonus 4bulan..klu kat gov..teruk ke tak ko tetap akan dapat yang sama..
so nasihat saya..if tak puas ati keje kerajaan..berhenti..cari keje kat swasta...
kawan saya cakap yang tak betul kena tegur..tapi cuba pk..bila pelawat balik sana..cita pasal malaysia..lebih ramai pelancong akan datang dan membawa wang aliran masuk ke malaysia...

memang leh cakap orang keje kerajaan ni bersenang lenang..
tapi kerja nya?hanya tuhan yang tahu..
nak capai KPI kementerian la..KPI menteri la..semua kena kejar..
dateline itu ini..keje bukan goyang kaki..
ada je program kualiti kena buat..

p/s: kadang-kadang tak puas ati jugak..gaji kecik..tapi pikir untuk jangka masa panjang..sampai mati terjamin..ada pencen...etc.. so pk2 kan

2 comments:

CHeNTa HaTi... said...

aku sokong ko... ko keja gomen ek? tatau pn.. huhuhu.. depa dok kutuk tp keja gak. kalo dh xsuka resign je la kan.. hurrmmm bencik i taw

Mama Rania said...

a'a..gomen..da la da weh...
i pun mencik taw...ekkekeke

Followers

Popular Posts