Tuesday, October 12, 2010

Tragedi 10:10:10

Oleh RAIS YEOP JOHARI, SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI, NUZULSHAM SHAMSUDDIN dan MOHD. ZAINI SAMSU HADI
berita@kosmo.com.my / 11.10.2010
MELAKA – Tarikh 10.10.10 yang dinanti-nanti kebanyakan orang ‘meragut’ 12 nyawa manakala lebih 40 orang cedera dalam kemalangan ngeri membabitkan tujuh buah kenderaan di Kilometer 223 Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Plaza Tol Simpang Ampat, Alor Gajah semalam.
Dalam tragedi ngeri pada pukul 6.40 petang, kesemua mangsa yang terkorban terdiri daripada sembilan lelaki dan tiga wanita.
Setakat tengah malam tadi identiti semua mangsa belum dikenal pasti.
Kenderaan yang terbabit dalam kemalangan itu ialah sebuah bas ekspres Delima, sebuah bas Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), tiga buah kereta, sebuah van dan sebuah motosikal.
Seorang jurucakap syarikat Projek Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS) ketika dihubungi berkata, kemalangan itu didakwa berpunca daripada bas ekspres Delima yang dalam perjalanan dari Melaka menuju ke ibu negara. Bas itu didakwa terbabas dan melanggar pembahagi lebuh raya.
“Selepas melanggar pembahagi jalan bas tersebut berpusing-pusing memasuki laluan bertentangan sebelum berlanggar dengan sebuah van yang dalam perjalanan ke selatan.
“Bas Delima itu kemudian merempuh sebuah Perodua MyVi, bas JKM dan tiga buah kenderaan lain,” kata beliau ketika dihubungi di sini semalam.
Difahamkan 12 mangsa yang terkorban membabitkan sepuluh penumpang bas Delima, seorang penumpang van dan seorang penunggang motosikal lelaki.


__________________________________________________________

dalam kita rancak menanti detik 10.10.10 dengan gumbira..dalam kita meraikan majlis persandingan angkasawan negara rupa-rupanya kita kurang peka dengan tragedi yang bakal berlaku...
takziah kepada ahli keluarga yang terlibat..untuk jenazah yang beragama islam..marilah kita sama-sama sedekahkan bacaan Al-Fatihah


sumber : e-mail

No comments:

Followers

Popular Posts